E-nest 2016

E-NEST 2016


A Star is Born Las Kornas  X  Fan Sjonah-Mae Ayura Blanc
//sjonah-mae.nl/wp-content/uploads/2019/02/E-nest-2016_Ayura-X-Dali.jpg

Fokgeschikt verklaard: rasvereniging RZWH
Gezondheid: HD-A | ED vrij | MDR-1 vrij | DM vrij
Dali [roepnaam] heeft een prachtig donker pigment en mooie rechtopstaande oren. Hij is geïmporteert vanuit Polen en heeft een interessante stamboom: franse en poolse lijnen en geen overeenkomst met Ayura haar lijnen.

Fokgeschikt verklaard: rasvereniging ZWHVN
Gezondheid: HD-A | ED vrij |MDR-1 vrij | DM vrij
Ayura is een vriendelijke, aanhankelijke en levendige teef met prachtig donker pigment en mooie langstock vacht. Het E-nest wordt haar 2e nestje.
Meer info treft u aan op haar eigen pagina Ayura

In afwachting
//sjonah-mae.nl/wp-content/uploads/2019/02/E-nest-2016_in-afwachting.jpg

Dekkingen 3 + 4 september

Dracht bevestigd 30 september

Ayura 9 weken drachtig

Geboorte 07-11-2016

 

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

Het gaat gebeuren en wij zitten er klaar voor. Om 12.35u wordt het eerste pupje geboren en om 16.20u de laatste. In totaal zien 6 pups het levenslicht, waarvan 4 reutjes en 2 teefjes. Dat hebben Ayura en Dali mooi gedaan.

Het overzicht ziet er als volgt uit:

♦ Teefje Geel - 12.35u - 525 gr
♦ Reutje Blauw - 13.20u - 590 gr
♦ Reutje Paars - 13.32u - 585 gr
♦ Reutje Zilver - 14.25u - 570 gr
♦ Reutje Rood - 15.40u - 585 gr
♦ Teefje Oranje - 16.20u - 545 gr

Alle pups zien er gezond uit, mooie gewichten en zoeken gelijk bij Ayura een tepel en beginnen te drinken. Top, alle pupjes kwamen er soepel uit, ook een enkele stuitligger. Wij zijn heel blij met de 6 pupjes, zo ook de nieuwe bazen.

 

Week 1

 

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

Week 1 - Portretjes

De 6 pups hun eerste week zit er op. Zo snel het zwarte pigment op neus, lippen en voetzooltjes naar voren komt. Met Dali als vader hadden we dat ook wel verwacht.

Ze doen het prima, drinken goed, buikschuiven door de werpkist en slapen als roosjes. De weegschaal geeft de volgende gewichtjes aan:

♦  Teefje Geel - 1030 gr
♦  Reutje Blauw - 1105 gr
♦  Reutje Paars- 1145 gr
♦  Reutje Zilver - 1080 gr
♦  Reutje Rood- 1135 gr
♦  Teefje Oranje - 1100 gr

Ayura heeft het maar druk met haar six-pack. In de pupkamer kan ze in alle rust de wennen aan het moederschap en haar kroost verzorgen.

 

Week 2

 

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

Poetsen en luizenleventje

Er is goed te zien dat de pups flink groeien in hun 2e week. Door slapen, heel veel slapen, hangen aan de melkbar voor en slokje heavens milk en moeder Ayura die jullie van top tot teen verzorgd, heb je als pup nog een luizenleventje.

En niet te vergeten ook jullie werpkist wordt geboend en gepoetst en voorzien van schone vetbedden, terwijl je lekker in het boodschappenkratje verder dut.

Ayura geniet van het moment rust en vermaakt zich buiten. Niet te lang want dan wordt ze onrustig en wil terug naar haar kroost.

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

Gewroet, ontworming, gewichtjes

Reutje Rood is te laat bij de melkbar. Dat wordt wroeten om nog een tepel te bemachtigen. Ach je klimt gewoon naar boven en duwt je tussen de anderen. Oeps ... dat gaat niet geheel naar was gepland .... flipover.

De eerste ontworming. Bahhh .... wat is dit voor vieze melk. Het wordt ons niet in dank afgenomen.

Eens kijken wat de weegschaal aangeeft:

♦  Teefje Geel - 1550 gr
♦  Reutje Blauw - 1750 gr
♦  Reutje Paars- 1680 gr
♦  Reutje Zilver - 1680 gr
♦  Reutje Rood- 1725 gr
♦  Teefje Oranje - 1680 gr

 

 

 

Week 3

 

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

Verhuizen en verkennen

Hu .... waar zijn we nu beland? Wat zie ik, wat hoor ik? Oogjes en oortjes open, het wordt tijd om naar de woonkamer te verhuizen en nieuwe ervaringen op te doen. En ook onze andere witten kijken en beluisteren belangstellend de nieuwe situatie. Ayura houdt alles scherp in de gaten, ook voor haar is het wennen dat de andere honden in de buurt zijn. Het zijn wel HAAR pups !

En dan het moment dat de pups de werpkist uit kunnen om de puppyren te verkennen. Joepie wat een ruimte om rond te scharrelen en we komen allerlei speeltjes tegen.

 

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

De 1e pap hap

Wat een festijn. Leren om pap te slebberen. Het ruikt wel lekker. Oeps, iets te diep in de pap gekeken. Dan eerst maar een pootje in de pap zetten, dan gaat het vast beter. Ook geen succes, pootjes glijden weg in de pap. De volhouder wint, ook al zit je onder de pap. Of ... je slikt het bij je broer van zijn bekkie af, scheelt je een stel pappoten.

 

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

Week 3 - Pupdate

Al weer de derde week van de pupjes. Ze doen het fantastisch. Eten nu pap en drinken ook bij Ayura. Het afspenen is begonnen.

Ze ontdekken elkaar steeds meer, speeltjes zijn leuk en je kunt er wat mee rommelen. Ze stappen dapper door de ren, goed voor de ontwikkeling van de spieren en de coördinatie. En ze ontdekken elkaar steeds meer.

Nou ja zeg, wij belanden in de braadslee, hoezo hond in de pot ....

De gewichten van de pups zitten allen rond de 2200 gr.

 

 

Week 4

 

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

Speelmoment

Papeten gaat nu van een leien dakje. Als de voertrog leeg is, is het leuk om er bovenop en overheen te klauteren of elkaar er af te duwen.

Als de pap klaar gemaakt is, dan tik ik met de nagel op de metalen voertrog. Dit tikgeluidje herkennen de pups al en alle koppies draaien richting mij als ik met de voertrog kom aanlopen. Miep, miep, kom snel met de pap, wij hebben hongerrrrrr .....

Na het papslebberen gaat de één uitbuiken en anderen gaan met elkaar spelen.

Het is zo leuk de ontwikkelingen van de pups te kunnen observeren en te volgen en er foto's, video's van te maken.

 

//sjonah-mae.nl/wp-content/uploads/2019/02/E-nest-2016_WK4_Speelmoment.jpg

← ♥ VIDEO - Spelen

Ook nog een videootje geschoten van het kleine grut. 5 van de 6 hebben nog geen slaap en willen nog ff met elkaar spelen. Reutje grijs houdt het spelen voor gezien en gaat genoeglijk liggen uitbuiken, Zzzzz ...

 

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

Pupknuffelen

Er komen weer pupknuffelaars langs, deze keer een collega van Enoch met haar jeugd. Ze zijn al bij meerdere nesten geweest en vinden het iedere keer weer fantastisch om tussen en met de pups te zijn. De foto's spreken voor zich, ook deze keer is het weer genieten. Al hoewel, houd je vingers in de gaten, voor je het weet wordt er aan geknabbeld en dat voel je wel, ha, ha. De tandjes zijn scherp en ze pakken alles wat los en vast zit met hun bekkie vast. De kids hebben een heerlijk pupavond gehad en wij volwassen genoten van een bakkie leut.

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

Pupdate Sinterklaas 05-12-2016

En dan is het einde week 4, dat wordt een pupdate in Sinterklaas stijl. Alleen pupje zilver is nieuwsgierig wat al die toeters en bellen naast hem zijn, zou het eetbaar zijn?

Het zijn heerlijke doerakjes, levendig, speels, de pap gaat er prima in en ze groeien mooi. De gewichtjes zijn:

♦ Teefje Geel - 3000 gr
♦ Reutje Blauw - 3350 gr
♦ Reutje Paars - 3358 gr
♦ Reutje Zilver - 3435 gr
♦ Reutje Rood - 3640 gr
♦ Teefje Oranje - 3270 gr

 

 

Week 5

 

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

Activiteit speeltjes en elkaar

De pups zijn lekker actief. Speeltjes zijn leuk om mee bezig te zijn, nog leuker is het om elkaar te pesten. Gaat het te heftig dan piept het slachtoffer om te laten weten dat het genoeg is geweest. Tijdens het schoonmaken van de puppyren kunnen ze vrij rondlopen in de woonkamer.

De pap wordt steeds meer vleespap. Eind wk 5 zullen ze geheel op vlees zijn. Ze hebben al goed in de gaten dat ze hun behoeftes op de kranten kunnen doen. Ook beleven ze een hoop plezier aan het verscheuren van de kranten tot confetti. Het is genieten van al die activiteit die ze ontplooien en de ontwikkelingen volgen elkaar vlot op.

 

← ♥ 2 Video's - Having fun

 

//sjonah-mae.nl/wp-content/uploads/2019/02/E-nest-2016_Video-WK5_1.jpg
//sjonah-mae.nl/wp-content/uploads/2019/02/E-nest-2016_WK4_Video_2.jpg

 

 

Week 6

 

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

Vrij in de woonkamer

Wauw, dit is kicken. In alle vrijheid door de woonkamers struinen. Alles wordt besnuffeld en bekeken. Kijken of ik op de bank kan komen, mislukt. Onder de bank kruipen, ook leuk. Samen zijn we sterk en onderzoeken we nieuwe dingen.

De Chipper is langs geweest en de pups hebben hun stamboomnaam gekregen:

♦ Teef Geel - FSM Elegant Estayah
♦ Reu Blauw - FSM Energetic Edayo
♦ Reu Paars - FSM Effertless Ezaro
♦ Reu Zilver - FSM Exploring Eyeco
♦ Reu Rood - FSM Exclusive Eldjo
♦ Teef Oranje - FSM Eyecatching Elva

 

 

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

Exploring omgeving

Vandaag op stap naar het grote grasveld samen met Jildau en Gurbe. Vrolijk huppelen de pups met ons mee. Waar wij gaan, gaan zij ook. Ze genieten zichtbaar van dit uitstapje.

Het energielevel van de pups stijgt met de weken dat ze ouder worden. Ze houden het dan ook langer vol. In de puppyren verblijven gaat regelmatig met veel protest, ze vinden het vrij rondlopen en ouwehoeren veeeeel leuker.

 

 

 

Week 7

 

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

Naar de dierenarts

We zijn de eerste dag van wk 7, we gaan naar de dierenarts voor de vaccinatie en de gezondheidsonderzoekjes. Ook wordt het de 1e autorit voor de pups. Heen en terug naar Drachten, twee ritjes van 15 minuten. En nu maar hopen dat geen van de pups overgeeft. Gaat helemaal goed gelukkig.

Iedere pup wordt gezond verklaard en ze zijn goed op gewicht. Tijdens de vaccinatie de pups wat afleiden, voor ze het weten zit de spuit er in.

Weer een nieuwe ervaring opgedaan.

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

Portretjes 23-12-2016

De laatste portretje voor de pups uitvliegen. Gelukkig kan het weer buiten, dat is altijd afwachten in de maand december. Het valt niet mee de beweeglijke pups goed op de foto te krijgen. Waarom moeten wij in zo'n stom bakje? Wij willen er uit ! Puf, hijg, zweet me een rotje. Maar het is weer gelukt en al zeg ik het zelf, goed gelukt.

De afspraken met de nieuwe bazen voor het ophalen van de pups zijn geregeld. Behalve teefje Estayah en Elva, Esta blijft bij ons en Elva haar nieuwe thuis staat in Lumby Canada. Als ze 10 wkn jong is gaat ze met het vliegtuig de oceaan over.

 

 

Afscheid

 

//sjonah-mae.nl/wp-content/uploads/2019/02/IMG_5841_B.jpg

OTCHUM - Fan Sjonah-Mae Energetic Edayo

Tussen kerst en oudjaarsdag wordt Otchum opgehaald door Jildau en Gurbe. Otchum [prachtige naam] zijn thuis staat in IJsbrechtum. Aan de rand van het kleine dorp nabij Sneek en met een prachtige natuur.

Wij wensen Jildau, Gurbe en Otchum heel veel plezier met elkaar en dat ze maar een hecht team mogen worden.

By, by Otchum het ga je goed.

 

//sjonah-mae.nl/wp-content/uploads/2019/02/SerinaRolf_Charlie_E-nest.jpg

CHARLIE- Fan Sjonah-Mae Exploring Eyeco

Ook reutje grijs Charlie vliegt uit tussen de feestdagen. Zijn nieuwe mand staat in Assendelft bij Serina en Rolf. Leuke jongelui waar Charlie een fantastisch warm thuis krijgt.

Houd Charlie in de gaten, hij zal zijn naam eer aan doen.

Dag Charlie, het ga je goed en zet je beste pootje voor.

//sjonah-mae.nl/wp-content/uploads/2019/02/TrudyBen_Ezra_E-nest.jpg

EZRA - Fan Sjonah-Mae Exclusive Eldjo

De 28e dec. wordt Ezra opgehaald door Trudy en Ben uit Scheveningen [Den Haag]. Vol verwachting hebben zij uitgekeken naar Ezra. Bij deze hartelijke en lieve mensen krijgt Ezra een fantastische plek. Scheveningen met vlakbij het strand, waar hij mooi de beachboy kan uithangen.

Ezra have fun in het Scheveningse, goed luisteren naar Trudy en Ben en wat zul je genieten op het strand.

Helaas hebben Trudy en Ben met pijn in hun hart na een jaar Ezra moeten herplaatsen i.v.m. ernstige gezondheidsproblemen.
Bij Janna, Jeroen en dochter Zilde in Friesland heeft hij een nieuwe mand gekregen.

//sjonah-mae.nl/wp-content/uploads/2019/02/AuroraDouwe_BorE_nest.jpg

BOR - Fan Sjonah-Mae Effortless Ezaro

En dan is het zover dat Bor ons gaat verlaten. Hij wordt opgehaald door Aurora en Douwe uit Feanwâlden. Enthousiast hebben ze uitgekeken naar het moment dat Bor met hen mee gaat.

Bor krijgt een fantastisch warm thuis. Dat jullie maar een fijne 3-eenheid worden.

Doeg Bor, het ga je goed in Feanwâlden, wij komen jou zeker nog bezoeken en nemen dan je zus Estayah mee. Kunnen we gezellig met elkaar te wandelen.

//sjonah-mae.nl/wp-content/uploads/2019/02/IMG_6029.jpg

ELVA - Fan Sjonah-Mae Eyecatching Elva

En dan op de leeftijd van 10 wkn gaat Elva haar grote reis maken naar Lumby in Canada. Bij Alice en Paul komt ze te wonen op een grote farm.

Ook voor ons een nieuwe ervaring. Een pup die naar het buitenland gaat. Hoe zal het haar vergaan tijdens de lange reis? Wordt er goed voor haar gezorgd tijdens de reis?

Dag allerliefst meiske, toch met een brok in onze keel en een traantje wegpinkend nemen we afscheid.

Gelukkig blijkt dat Elva een goede reis heeft gehad en in Vancouver aan Alice en Paul is overgedragen, gezond en wel.