F-nest 2017

F-NEST 2017


Sjonah-Mae fan Cosmo's Noflik Stee  X  Tazy la Blankpapilio

//sjonah-mae.nl/wp-content/uploads/2019/01/F-nest_SjonaTazy.jpg

Fokgeschikt verklaard: rasvereniging ZWHVN
Gezondheid: HD-B | ED vrij |MDR-1 drager| DM vrij
Sjonah is een vriendelijke, mensvriendelijke en relaxte teef met goed pigment en dikke lange langstock vacht. Het F-nest wordt haar 4e nestje.
Meer info treft u aan op haar eigen pagina Sjonah

Fokgeschikt verklaard: rasvereniging RZWH
Gezondheid: HD-A | ED vrij | MDR-1 vrij | DM vrij
Tazy heeft een vrij en fijn karakter, is werklustig, mensgericht én een lieverd. Hij heeft een interessante stamboom [o.a. Tsjechisch] en hierdoor een mooie match voor Sjonah.

In afwachting

 

//sjonah-mae.nl/wp-content/uploads/2019/01/F-nest_EchoDrachtig-Sjonah.jpg

Echo bevestigt dracht 28 april

Sjonah ca. 7 weken drachtig

Geboorte 31-05-2017

 

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

Wij zitten voor de TV en kijken iedere 15 min bij Sjonah. 21.15u weer kijken, ligt het 1e pupje in de werpkist. Oeps, geboorte gemist. Het is een teefje, zij krijgt het gele bandje. Een lange zit voor pup 2 zich aandient, 1 min. voor middernacht is het zover. Ik ga op bed naast de werpkist liggen .....

7.00u in de ochtend staat Enoch naast m'n bed: 'Alja pupje nr. 3 is ook geboren. Om 5.00u heb ik Sjonah laten plassen, toen was de pup er nog niet.' O jee, ik heb niets gemerkt, door alles heen geslapen, terwijl ik naast de werpkist lig.

♦  21.10u - Teefje - 545 gr - Geel
♦  23.59u - Teefje - 580 gr - Groen
♦  06.00u - Teefje - 600 gr - Rood

Prachtig, 3 gezonde famkes met stevige gewichtjes hebben Sjonah en Tazy gekregen.

 

 

 

Week 1

 

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

Drinken, slapen en groeien

Sjonah is een fantastische moeder voor haar kroost, toegewijd en zorgzaam. In de puppykamer kan ze in alle rust wennen aan het moederschap en de pupjes laten zogen.

Ze zorgt er voor dat de darmpjes en blaasjes goed op gang komen, door de pups hun buikje en achterwerkje te likken. De moederhond ruimt alle plasjes en poepjes op [instinctief]. In de natuur wordt ook niets achtergelaten dat roofdieren kan aantrekken naar het nest.

Sjonah heeft melk en tepels genoeg, de pups kunnen zich tegoed doen aan de melkbar en dat doen ze dan ook.

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

Week 1 - Pupdate 07-06-2017

De pups doen het fantastisch en zijn al mooi gegroeid in de afgelopen week. Op de foto's is te zien dat het zwarte pigment op de neusjes en in de oortjes flink toeneemt.

De stamboomnamen hebben we gekozen en aan een kleur bandje gekoppeld, deze begint met onze kennel naam Fan Sjonah-Mae [FSM] + de friese pupnaam met een F....:

♦ Teefje Geel - FSM Fardau Famke
♦ Teefje Groen - FSM Foardei Famke
♦ Teefje Rood - FSM Fryska Famke

De gewichtjes zijn boven de 1.000 gr, ze zitten goed op schema.

 

 

Week 2

 

//sjonah-mae.nl/wp-content/uploads/2019/01/F-nest-2017_V_WK2_melkbar.jpg

← ♥ VIDEO - Drinken en Poetsen

Genoegzaam met z'n 3-en aan de melkbar de nodige melk tanken.

Flink pompen en trekken met de bekjes en met de pootjes moeders in de buik duwen, zodat de melkstroom goed op gang komt. Vergezeld met tevreden geluidjes drinken zij hun buikjes vol.

Sjonah in Zen-stand, ogen dicht en genieten van de famkes.

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

Pupknuf en gewichtjes

De pigmentjes zitten er al superzwart op, mooi, mooi.

Deze keer een vroege pupvisite van Wendy en Edwin in wk2. Schone kleding en handen wassen a.u.b. Prima, als wij de pups maar mogen zien, zo klein hebben wij ze nog niet meegemaakt. Reeds bekend met het ras, maar nog nooit ZWHerder als pup gehad, dus volop van de puppytijd genieten en meemaken. Kom zo vaak jullie willen. Hoe zal Sjonah reageren, zo vroeg visite bij de pups? Geen probleem hoor.

Pupjes gelijk ook gewogen en de gewichtjes schieten omhoog:

♦  Fardau [geel] - 1440 gr
♦  Foardei [groen] - 1545 gr
♦  Fryska [rood] - 1465 gr

 

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

Week 2 Pupdate 14-06-2017

Einde van week 2 hebben de famkes de oogjes ook open. Eén dezer dagen verhuizen ze naar de woonkamer, naar de ruime puppyren.

Zo kunnen ze wennen aan alle geluiden in huis, stofzuigen, potten en pannen gekletter, de afwasmachine. En nieuwe geuren op doen. Ook de andere volwassen witjes zullen moeten wennen aan het puppygewoel in de kamer.
Komt allemaal goed, hebben we al vaker meegemaakt.

Weer tijd voor een fotoreportage pupdate en gelukt .... De famkes laten zich van hun beste kant zien.

 

 

Week 3

 

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

Nieuwe ontdekkingen

De oogjes zijn open en 'wat sien ik'? Nee, maar jullie zijn dus mijn zusjes, goh, wat een stelletje witte knapperts zijn wij.

Laten we op gepaste hondse wijze kennis met elkaar maken. Handje geven gaat niet, maar met ons bekkie kunnen we elkaar prima ontdekken. Of dit voor iedere pup even 'prettig' gaat .... Hap, ik heb je vast ....

Heb jij al tandjes, mag ik even in je bekkie kijken?

Prachtig die interactie tussen de drie pupseltjes, die elkaar ontdekken en zo waar ook al de hindernissen in de werpkist tackelen.

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

Pupknuffelen 16-06-2017

De pups gaan verhuizen naar de woonkamer. Wij wachten tot onze pupknuffelaars gearriveerd zijn, zodat zij een oogje in het zeil kunnen houden op de pups, terwijl wij de puppyren in elkaar zetten en de werpkist er naar verhuizen.

De foto's spreken voor zich, de kids genieten volop van de 3 kleine witte famkes. Wel hebben de 3 kids ieder zo hun voorkeur voor een kleur bandje. Oeps, wie van de drie pups gaat het worden te zijner tijd, iene-miene of mutte ....

Ook Sjonah laat zich heerlijk met knuffels overstelpen en vindt het allemaal best. Wat een heerlijke meid onze Sjoontje.

 

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

Actie in de puppyren

De ontwikkelingen volgen elkaar vlot op. De oortjes zijn ondertussen ook open.

Ze klauteren zelf uit de werpkist en lopen wiebel-de-wabbel door de puppyren. Ze komen  speeltjes tegen. Wat is dat nu weer voor een ding. Met de bekjes worden deze van onder tot boven onderzocht.

Tot je door een nestgenoot wordt belaagd, die je vervolgens even moet aanpakken. Het is een afwisseling van drinken, slapen en spelen, ze zijn lekker actief en onderzoekend.

Moeder Sjonah bekijkt tevreden toe vanuit de werpkist en geniet van haar tijdelijke rustmomenten.

//sjonah-mae.nl/wp-content/uploads/2019/01/F-nest-2017_WK3_Pupren-actie.jpg

← ♥ VIDEO - Wk 3 - Pupdate 21-06-2017

De famkes Fardau, Foardei en Fryska doen het goed. Ze zijn lekker actief en ondernemend. Benutten de ruime puppyren om hun spieren te ontwikkelen, stappen wat af,  spelen met de speeltjes en ravotten met elkaar. Es even kijken wie van de 3 het meest te 'vertellen' heeft over de ander.
De gewichten van de dames gaan mooi volgens de groeilijn omhoog. Pupje groen spant qua gewicht de kroon:

♦ Teef Geel - Fardau = 1825 gr
♦ Teef Groen - Foardei = 1900 gr
♦ Teef Rood - Fryska = 1855 gr

 

 

Week 4

 

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

Pupvisite

Sybrich en Ineke komen langs voor hun 2e pupknuf. Tjee, wat zijn ze al weer gegroeid en wat zijn ze al beweeglijk, al wippen ze nog wel es om.

Ja, ja, aan coördinatie ontbreekt het nog wel es, het lijkt soms net alsof ze een borreltje hebben gehad en wat aangeschoten zijn. Wel lachen hoor, zo koddig om te zien.

Het afspenen is begonnen. Eerst wat pap op de vinger en voor het bekkie houden. Mmmm.... was dat? Oh toch wel lekker. De pups even op weg helpen hoe de pap uit de voerbak te slikken, dat hebben ze zo door, al wordt er regelmatig een poot in de pap gezet, glibber-de-glibber.

 

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

1e x Buiten

Joepie de weergoden zijn met ons, de pups kunnen naar buiten. Nieuwe geuren opsnuiven, geluiden en beelden van buiten meekrijgen. Weer een ontwikkeling voor de pups en best wel ff wennen.

Maar de volwassen honden zijn er ook en die vinden buiten niks bijzonders. Estayah is gek op pups en zoekt regelmatig contact en stelt ze gerust. Leroy loopt zogenaamd als 'bewaker' rond de pupren, echter hij aast op het voer van de pups. Die eten lekker de vleespap op, het geeft aan dat ze op hun gemak zijn. Moeder Sjoon likt de restjes op.

Nee pupje Foardei (groen), de schuifpui is dicht en gaat niet vanzelf open, ga je nog maar even buiten vermaken.

 

 

Week 5

 

//sjonah-mae.nl/wp-content/uploads/2019/01/F-nest-2017_Video_ff-matten.jpg

← ♥ VIDEO - Bekvechten en zo

Oordopjes in. Dames Fardau (geel) en Foardei (groen) zijn het even niet met elkaar eens. Fryska (rood) houdt zich wijselijk afzijdig en houdt niet van dat gebek.

Foardei doet nog een toenaderingspoging tot Fryska, die rustig, maar duidelijk laat weten hier geen trek in te hebben, door afstand te nemen en weg te draaien.

De rust is wedergekeerd in de puppyren. De batterijtjes gaan al wat langer mee, maar het zijn nog geen duracels [ha, ha].

 

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

Nieuwe speeltjes

De pups hebben nieuwe speeltjes gekregen, voor elke pup hun eigen knuffel. Als ze uitvliegen hebben ze hun eigen knuffel met nestgeur.

De chipper is langs geweest en heeft bij de pups hun chip ingebracht en wangslijm voor het DNA-profiel afgenomen. De stamboomnaam van de pups is nu aan hun chip gekoppeld. In wk 2 en 4 zijn ze ontwormd. Volgende week naar de dierenarts voor vaccinatie en nog een ontworming en in de laatste week de gedragstest.

Het zijn heerlijke vrolijke, levendige en ondernemende pups, ze ontwikkelen zich goed.

 

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

Baas Tazy op bezoek

Hoe leuk is dat. Baas van pappa Tazy, Anja en vriendin Inge komen langs om Tazy zijn witte bollewol kindjes te bewonderen. Ze genieten volop en Anja vindt de meiden prachtig. Nou daar zijn wij het helemaal mee eens.

Maak je borst maar nat, de pups zijn net kleine haaitjes. Ze pakken je haar, je neuspunt, je lip, tenen en knabbelen aan je kleding en schoenen, het zijn lekkere doerakjes.
Anja heeft voor elke pup een knuffel meegenomen, die kunnen mooi in het puppypakket.

Ze kunnen fijn buiten vertoeven in de frisse lucht, gezellig met Sjonah, Ayura en Esta met elkaar in de weer.

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

Pupdate 05-07-2017

Tijd voor de foto shoot pupdate van afgelopen week 5. Het zijn al hele bollewolletjes. De vleespap gaat nu omgezet worden naar alleen vlees. Iedere pup gaat nu zijn eigen voerbakje krijgen, zodat ze alle 3 hun eigen portie kunnen verschalken.

Tijdens het weegmoment blijkt dat ze weer goed gegroeid zijn, de gewichtjes zijn:

♦ Geel - Fardau Famke = 3690 gr
♦ Groen - Foardei Famke = 3890 gr
♦ Rood - Fryska Famke - 3740 gr

Ze spelen veel en luidruchtig met elkaar, waarbij pup rood Fryska zoiets heeft van: 'ga je gang, ik trek mijn eigen pad en heb lekker geen last van tanden overal en nergens'.

 

 

 

Week 6

 

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

Avond uitje

21.00u het jonge grut nog even de tuin in, de laatste energie er uit, dan zijn ze straks lekker rustig.

Niemo zit klem tussen pup Fardau en Esta en probeert ze uit elkaar te drukken. Vervolgens gaan Fardau en Foardei onderzoeken of ze de pallethindernis ook kunnen tackelen. Fryska plof lekker in het gras en kijkt wat haar zussen uitspoken.

Tanken bij Sjonah gaat niet meer lukken, die is wel klaar met dat gelebber aan haar tepels.

 

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

Pupknuffel 'De Hameltjes'

Plezier voor acht [5 mens en 3 pups]. Het is elke keer weer genieten als 'de Hameltjes' langskomen, elke week komen ze de pups verwennen met hun knuffels.

Vooral vader Bart laat het zich lekker aanleunen, waardoor hij meestal de klos is, een lik hier, een stel tanden daar, we lachen ons slap. Ook Sjonah vindt Bart het einde en geeft hem een stevige lebber, bijna op zijn mond [ha, ha].

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

Vaccinatie en onderzoekje

We gaan naar de dierenarts [DA] voor de vaccinatie en een algeheel gezondheidsonderzoekje. Dit betekent ook dat ze hun eerste autorit gaan maken. Benieuwd of zich  wagenziekte zal openbaren en er een pup is die de maaginhoud er uitgooit, dan kan het gebeuren dat de pups onder de spuug bij de DA in handen komen [ohhh....].

In de bench achter in de Berlingo en rustig rijden. Gaat helemaal goed.

De pups ondergaan de vaccinatie en het onderzoek gelaten, toppertjes hoor. Zo de EU-paspoortjes ingevuld en de stickers van de vaccinatie zijn er in geplakt.

Weer rustig door de bochten terug naar huis. 2 ritjes van ca. 15min kunnen de pups afvinken van de bucketlist.

 

Week 6 - 4 Video's - Pupdate 05-07-2017

 

//sjonah-mae.nl/wp-content/uploads/2019/01/F-nest-2017_video-buiten.jpg
//sjonah-mae.nl/wp-content/uploads/2019/01/2017_WK7_Video_buiten.jpg
//sjonah-mae.nl/wp-content/uploads/2019/01/F-nest_WK6_video_buiten.3.jpg
//sjonah-mae.nl/wp-content/uploads/2019/01/F-nest_WK6_video_buiten.4.jpg

 

 

Week 7

 

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

Spelen met Sjonah

De 3 famkes zijn hun laatste week bij ons in gegaan. Binnen zijn ze bijna niet te houden. Zo lang het weer droog is kunnen ze heerlijk buiten spelen.

Sjonah laat haar gaan en speelt met haar kroost, die toch stiekem nog een toetje bij moeders proberen te halen. Helaas dames, daar steekt moeder een stokje voor.

Ook Ayura en Estayah [laatste 3 foto's] geven toe aan de uitnodiging van de pups om te spelen.

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

Naar het Sportveld

Met de pups en fam. Hamel op stap naar het sportveld. Genoeg ogen om de pups in de gaten te houden en kan ik tenminste foto's maken van dit uitje.

Foardei vindt Bart zijn hoofd wel interessant, maar helaas geen haar om aan te trekken.

Het ene fotomodel is wat gewilliger dan het andere, maar uiteindelijk is het een leuke reportage van het uitstapje geworden.

Oh wat hebben ze er zin in dat 1 van de dames bij hen komt wonen, maar welke is nog niet bekend. Wij hebben al wel een idee, maar dat verklappen we nog niet.

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

Vader Tazy komt langs

Een bijzondere dag vandaag. De vader van de pups komt hen bezoeken. Tazy is een fantastische karakterhond en heel lief met zijn dochters. Eigenaar van Tazy, fam. van Zanten zijn allen gekomen om de pups te zien.

De beelden spreken voor zich, ook de pups vinden Tazy heel leuk.

Vandaag nog een laatste weging gedaan voor de pups eind van de week uitvliegen:

♦ Geel - Fardau Famke = 5640 gr
♦ Groen - Foardei Famke = 5745 gr
♦ Rood - Fryska Famke = 5535

Van de week ondergaan ze de karaktertestjes en zal duidelijk worden welke famke met wie mee gaat.

//sjonah-mae.nl/wp-content/uploads/2019/01/F-nest-2017_WK7_video_diefje-1.jpg

← ♥ Video - Een groen diefje

De laatste buitenopname van Moby [geel], Twirre [groen] en Flame [rood] met Estayah. Zo nu en dan roep ik haar tot de orde, de pups moeten wel de kans krijgen vrij rond te huppelen. Oeps Flame heeft hoge nood en moet een poepje doen. Ondertussen is Foardei uit beeld. Hè wat zie ik daar? ... Oh jij kleine doerak ... je hebt mijn pakje shag uit de zak van mijn fleece gepikt ... Ik film door, lachwekkend, die kleine dondersteen loopt daar parmantig met haar trofee rond en laat het zich niet afpakken. Toch maar stoppen, straks shag in het gras en gaan ze er aan likken. Wat een grappige video afsluiter van de puppytijd bij ons.

 

Afscheid van de 3 famkes - 22 juli 2017

 

//sjonah-mae.nl/wp-content/uploads/2019/01/FSM-Fryska-FLAME.jpg

FLAME- Fan Sjonah-Mae Fryska Famke [rood]

's Morgens in alle vroegte gingen Wendy en Edwin op weg om hun famke FLAME op te halen. Heerlijke enthousiaste en warme bazen krijgt Flame. In de stad Hengelo staat haar nieuwe thuis. Iedere keer dat Wendy en Edwin kwamen pupknuffelen, namen ze heerlijk gebak van de beste bakker mee, zo lief. Wat hebben wij gesmuld. Maar goed dat de pupperiode niet langer is, dan waren tonnetje rond geworden [ha,ha]. Dag lief meiske, doe je best en zet je beste pootje voor, by by

//sjonah-mae.nl/wp-content/uploads/2019/01/IMG_8134.jpg

TWIRRE - Fan Sjonah-Mae Foardei Famke [groen]

Anderhalf uur later arriveren Sybrich en Ineke om hun famke TWIRRE op te halen. Zulke hartelijke en lieve bazen krijgt Twirre. In de stad Groningen staat haar nieuwe thuis. Sybrich en Ineke hadden kennis gemaakt met de Zwitserse Witte Herder via het oppassen op een vriendin haar witje en raakten zo verknocht aan het ras. Dag leaf famke, doch dien best en zet dien bêste pootsje foar, doeg ....

//sjonah-mae.nl/wp-content/uploads/2019/01/FSM-Fardau-MOBY.jpg

MOBY- Fan Sjonah-Mae Fryska Famke [geel]

Lest Best wordt door fam. Hamel hun famke MOBY opgehaald. Heerlijke vrolijke en actieve bazen krijgt Moby. In de stad Groningen staat haar nieuwe thuis.

Wat zullen de kinderen en Moby van elkaar genieten, dat wordt dikke pret en kunstjes van hen leren. Tot bekend was welk witje bij hun komt wonen, hadden de kinderen nog steeds hun eigen voorkeur.
Wij weten zeker dat Moby alle 5 harten zo verovert en hen om haar pootje windt, ze is een olijk meisje.

Dag vrolijk famke, veel plezier toegewenst, lief zijn en doe je best, dag dag ....