Geboorte

Geboorte  H-nest 2019


 12 & 13 mei geboren het 10-tal van Ayura & Kayoz: 6 teefjes en 4 reuen

 

Wij hielden er al rekening mee dat de geboorte zich eerder zou kunnen aandienen dan de uitrekendatum, gezien de 10 te verwachten pups.

Op moederdag trekt Ayura zich eind middag terug in de pupkamer. Regelmatig kijken we bij haar, maar het blijft nog rustig tot richting middernacht.

Dan om 23.45u wordt de 1e pup vlot geboren, het is een teefje, nog net op moederdag. Een half uur later volgt de 2e pup een reutje, ondanks dat wij eerst zijn kontje zien (stuitligging), floept hij er zo uit. Om 2.00u dient de 3e pup zich aan, it’s a boy en ook een ‘stuit’erbal. Vervolgens worden er ieder volgend uur een pup geboren; een teefje, een reutje en een teefje. Na 16 min komt om 5.32u een teefje ter wereld. De stand is dan 7 pups.

We moeten wat langer wachten, Ayura last een pauze in, maar om 7.45 is het zover en wordt pupje 8 een teefje geboren. Nog 2 pups te gaan.

Echter wij zien geen weeën bij Ayura. Wel heeft ze het druk met de pups de buikjes en kontjes te likken, ter stimulering van de darmpjes. Alle pups hebben in no time na hun geboorte de tepellijst gevonden en drinken gretig. Ze hebben allen heel mooie geboortegewichten.

Het duurt en duurt, dit kan wel eens een langere rustpauze worden. En dat klopt, rond 17.00u heeft het lang genoeg geduurd en we gaan Ayura een spuitje oxytocine toedienen, ter opwekking van weeën. Wel spannend want met het spuiten van oxytocine moet wel voorzichtig omgegaan worden. De oxytocine werkt, Ayura laat een kreuntje horen en er volgt een wee, likt aan haar achterzijde en kijkt weer voor zich uit. Dan toch gaat ze weer likken. Es ff kijken hoever het is, ik doe de staart aan de kant en zie een staartje, kontje en achterpootjes. Oeps de pup blijft halverwege hangen. Toe Ayura persen meid. Ik help een handje en gelukkig pup nr 9 floept er uit.

Terwijl Ayura de navelstreng door knaagt, begin ik de pup de wrijven met een handdoek. Het duurt even, maar ik hoor een zacht piepje. Zodra de pup los is pak ik de pup op en blijf verwoed wrijven. Het is een reutje. Hij is net een visje dat naar lucht hapt. De uitzuiger erbij en ik zuig, er komt wat slijm in het zuigertje. Nog 2x zuigen, maar geen slijm meer. We leggen hem eerst in de werpkist, Ayura heeft weer weeën.

Om 17.50u wordt pup nr. 10 een teefje geboren. Zij doet het prima en is gelijk levendig en maakt goed geluid.

Het reutje moest na zijn bevalling van ver komen, maar hij drinkt nu bij Ayura, buikschuift door de werpkist en vanochtend om 5.00u liet hij luid en duidelijk zijn sirene horen. Geweldig gedaan kereltje.

Ayura heeft het fantastisch gedaan. Tussen de bevallingen door es een lekker schaaltje frisse kwark, dat ging er wel in. Wij zijn heel trots op haar dat ze ons dit 10-tal heeft geschonken.

previous arrow
next arrow
ArrowArrow
Shadow
Slider

 

 

  Woensdag 15 mei 2019

 

Helaas, vanochtend bij het wakker worden troffen wij het kereltje [pup nr 9 - bruin] levenloos aan in de werpkist. Dat hebben wij niet zien aankomen. Hij heeft gisteren heel regelmatig uit zichzelf bij moeder Ayura gedronken en ook als wij hem bij de tepels neerlegden, ging hij drinken. En hij schoof zo mooi op zijn buikje door de werpkist heen, op zoek naar een lekkere zachte slang, waar hij tegenaan ging liggen. Rustig uitbuiken tijdens een heerlijk dutje. Wij hadden al een heel toepasselijk naam voor hem gekozen: Heroic Fighter Hero. Het heeft niet zo mogen zijn. Hieronder ligt het reutje te slapen met zijn koppie over zijn zusje [teefje zwart], de 2 laatstgeboren pups. Where ever you are, kijk uit naar Niemo, hij zal je zeker onder zijn vleugels nemen ....