Geboorte K-nest 2023

Geboorte  K-nest  10 + 11 januari 2023


  10 + 11 januari - geboorte 8 pups van Hajrah & Indi

 

De avond van dinsdag 10 januari, lekker bankhangen voor de TV. Alleen het valt ons op dat Hajrah haar draai  op de bank niet kan vinden. Ze hijgt, kijkt voor zich uit met een blik op oneindig en verplaatst zich continue op de bank. Ze springt van de bank af, wil naar buiten, naar de kennel, maar toch ook terug naar binnen en weer op de bank of gaat in een hoek in de achterkamer liggen. Het zegt ons genoeg, het zit er aan te komen, het zal vanavond wel beginnen.

Rond 21.00u gaan Hajrah en ik naar de puppykamer en ze gaat de werpkist in. Ik pak mijn computer en mobiel, want het kan best zijn dat ik me eerst nog de nodige tijd moet vermaken. Ondertussen vriendin Gea op de hoogte stellen, zij wil mij wel gezelschap houden en 2 personen kunnen meer dan 1.

De eerste pup laat op zich wachten terwijl Hajrah zo nu en dan kreunt, er vloeit wat vruchtwater, maar ik moet nog geduld hebben tot 23.50u, de eerste pup wordt met de neus naar voren geboren. Ik maak het vlies kapot zodat het bekje vrij komt terwijl Hajrah de navelstreng aan het doorknagen is. De pup gorgelt enigszins, dus zuig ik het bekkie uit. Daarna even lekker met een handdoek droogwrijven en Hajrah zit er met haar neus boven op 'is mijn pup, doe je wel voorzichtig'. Ja hoor Hajrah, altijd meid, komt goed. Ook gelijk even kijken naar het geslacht, het is een reutje. Daarna is het Hajrah haar beurt om haar pup te likken. Al vlot buikschuift de pup richting tepellijst en vindt een tepel, de eerste slokjes melk worden gretig ingenomen.

Veel tijd kan Hajrah niet aan de pup wijden. Na enkele weeën heeft pup 2 de uitgang om 00.03u gevonden. Deze keer begint ze eerst de pup te likken. Ik wijs haar op de navelstreng, graag even doorbijten Harjrah. Ik maak het bekje weer vrij van het vlies. Dit gaat mooi vlot zo, mag van mij hoor [ha, ha]. Na het droogwrijven blijkt dit ook een reutje te zijn.

Ondertussen is Gea onderweg naar ons toe, maar ze rijdt tegen een wegblokkade aan en moet een stukje omrijden.
Holy moly, Hajrah krijgt al vlot weer persweeën, als het zo doorgaat zijn we vannacht mooi snel klaar, dacht ik toen. En om 00.24u komt het 3e pupje ter wereld. Het is wederom een reutje. Ik heb geen tijd gehad om de pups te wegen en een gekleurd bandje om te doen. Maar gelukkig ik hoor de auto van Gea de oprit oprijden, haar hulp en gezelschap  is zeer welkom. We wegen de drie mannekes en knopen ze een gekleurd lintje om in de volgorde: pup 1 donkerblauw, pup 2 groen en pup 3 krijgt paars.

Dan blijft het wat langer rustig bij Hajrah, ze wijdt zich geheel aan de drie pups, die van top tot teen gelikt worden. Daarbij raakt er wel eens een pup de tepel kwijt, wat moeders niet in dank wordt afgenomen - piep, piep, piep.
Ook wij lusten wel een slokje cola en een lekkere koek gaat er ook wel in. Terwijl ik het uit de keuken ophaal, wordt ik door de andere 4 witte dames aan alle kanten besnuffeld. Tja die hebben heel goed in de gaten wat er gaande is en de geur aan mijn legging bevestigd dit alleen maar.

Dan om 01.15u dient de 4e pup zich aan. Wat zal het worden, weer een reutje of nu een teefje. Het blijkt een teefje te zijn en zij krijgt het roze bandje. Hajrah wil naar buiten, even een plasje doen. Het is nat en winderig weer, dus jas aan en voor de zekerheid een handdoek mee. Stel je voor dat er 'toevallig' ook een pup op het gras neergelegd wordt door Hajrah. Pfff .... gelukkig blijft mij dat bespaard.

Dan zien we dat Hajrah zich weer voorbereid op de volgende bevalling. Om 01.15u floept er vlot een pup uit. Bij nadere inspectie blijkt ook dit een teefje te zijn. Harjah heeft de slag te pakken, het gaat mooi door zo. Teefje 2 krijgt het gele Lintje.

Hierna duurt het aanzienlijk langer, een bakkie thee en koffie gaat er bij Gea en mij wel in, we gaan tenslotte al richting 03.00u, van ons mag er zich wel weer een pup aandienen, maar goed ze moeten natuurlijk van wat verder wegkomen, ze lagen niet vooraan. Dan om 02.45u, daar is ze, teefje nr. 3. Deze keer komt er heel wat meer uit dan alleen een pup. We binden een draadje om de navelstreng en knippen de placenta los. Tjee zeg dat Hajrah dat allemaal opeet, ik zou je liever .... Dit teefje krijgt het oranje bandje. So far, so good. Stand 3-om-3 reu|teef.

Nog 2 pups te gaan en ze houden de spanning er wel in, de tijd tikt door en verstrijkt ... Hajrah begint weer te persen. Dan eindelijk om 04.31u wordt het 7e pupje geboren. Met de andere 6 pups al hangend aan haar tepellijst bijt ze de navelstreng door. Het droogwrijven door mij vindt ze nu wel prima. Zo kan ik snel zien dat dit een reutje is. Nou prachtig, dat komt goed uit wat de lijst geïnteresseerden voor een pup betreft. Hij krijgt het lichtblauwe lintje om geknoopt.

En nu is het wachten op de laatste pup. Tot nu toe is de bevalling steeds mooi spontaan gegaan. Geen oxytocine hoeven gebruiken. Liever gebruik ik het niet, maar soms is het toch gewenst om na ca. 2,5- 3 uur wachten het wee opwekkende middel te gebruiken. Ik wacht, ik wacht en wacht, de tijd gaat richting 06.30u. Dat is 2 uur na de vorige geboorte pup. Hajrah heeft al een paar series persweeën gehad, maar er komt nog geen pup. Toch om 06.45u  ruggespraak met de dierenarts houden, die aangeeft nog een half uur te wachten, is er dan nog geen pup, dan moet ik maar weer even contact opnemen. Het is 07.15u en ik denk, ik wacht nog 5 minuten en dan ga ik bellen. Hajrah is weer gaan persen en 'floep' daar is de laatste pup, nummer 8. Nou ja zeg, dat is fantastisch, precies om 07.20u komt dit kereltje ter wereld ... Zal hij het gesprek met de dierenarts hebben gehoord en gedacht hebben 'nu even een sprintje trekken, ik wil niet in de dierenkliniek geboren worden'? Goed gedaan jochie, fijn dat je er bent. Even lekker poetsen met de handdoek, gelijk op de weegschaal en jouw kleur wordt appelgroen.

Oh what a night ... oh what a beautiful night ! All 8 pups a live and kicking. Happy Hajrah and happy Alja. De klus is geklaard, zo trots op Hajrah.

Tot slot krijgt Hajrah toch een spuitje oxytocine voor het opschonen, voor het geval er nog onrechtmatigheden in haar zijn blijven zitten. Ze merkt er helemaal niets van, één en al oog voor haar kroost. Ze krijg nog een bakje kwark, wat er net zo vlot ingaat als de andere. Ik laat haar vervolgens een tijdje alleen met haar kroost, kan ze tot rust komen. Wat ben je toch een toppertje.

Een heel verhaal, maar waar zijn nu de foto's? Nou hier zijn ze dan, maar fijn genieten van de beelden.

 

[klik op eerste afbeelding voor vergroting etc.]

 

Het overzicht geboorte van de 8 pups

 

 

 

  De kennelnamen

 

Ieder jaar is het weer een ware sport kennelnamen voor een nest pups te bedenken. Onze kennelnaam is een 'prefix'. Dat houdt in dat deze naam vóór de pupnaam komt te staan. Dus eerst 'Fan Sjonah-Mae' met daarachter de pupnaam. Dat deze Engelse namen meestal chique klinken en met zorg en toewijding gekozen worden [ha, ha waarom makkelijk doen, als het moeilijk kan], is het wel een hele mond vol je hond hiermee te moeten roepen ...
Zoals wellicht bekend ben ik een geboren Friezin en heb ik besloten deze keer het Engels te laten voor wat het is én heb ik gekozen voor Friese namen; ik kon het echt niet laten. Wie goed kijkt ziet dat de namen van Hajrah en Indi er ook in zijn verwerkt. Natuurlijk kunnen de aankomende bazen zelf een leuke roepnaam voor hun pup kiezen.
De kennelnaam wordt pas aan een pup gekoppeld in week 6 of 7. Hieronder de 8 namen die bestaan uit onze Kennelnaam + een naam die begint met een K:

 

 

De Reutjes

  Fan Sjonah-Mae  Kyan is myn Namme
  Fan Sjonah-Mae 
Koda sa Wyt as Snie
  Fan Sjonah-Mae  Kohdy as bêste Freun
  Fan Sjonah-Mae  Kindi de Wyte Frysk
  Fan Sjonah-Mae  Kodin sa Thús by Ús

 

 

De teefjes

  Fan Sjonah-Mae  Kajrah sa Leafdefol
  Fan Sjonah-Mae  Kyeti it Wyte Famke
  Fan Sjonah-Mae  Kenja fan Fryske Lân