Geboorte L-nest 2024

Geboorte  L-nest  17 + 18 maart 2024


 

 

  17 + 18 maart - geboorte 10 pups van Hajrah & Tiyo

 

Zondagochtend 17 maart begint met een kopje koffie, even goed wakker worden. De 4 witte dames houden ons gezelschap, wel valt ons op dat Hajrah een stuk onrustiger is dan de avond er voor. Ook toen had ik het gevoel dat het bijna zover zou kunnen zijn, doch er gebeurde niets.
Maar deze ochtend weet ik het zeker, het staat te gebeuren. We houden haar nauwlettend in de gaten, ze wil vaak naar buiten en verdwijnt dan via de kennel in het hok. Mmm ... dat is niet handig, zien we niet wat daar plaatsvindt, dus kenneldeur gaat dicht. Dan 's middag net na 13.00u wil ze naar de puppykamer, prima. We laten haar daar even op haar zelf, maar kijken regelmatig om de hoek van de deur tot ik zie dat ze weeën krijgt. YES, it giet oan [het gaat beginnen]. Alles ligt klaar en Enoch en ik zitten er klaar voor.

En dan om 14.20u na een stevige wee duikt Hajrah onder haar staart, daar komt de 1e pup aan, glijdt keurig in het vlies naar buiten en de placenta komt mee. Hajrah weet wat haar te doen staat, knaagt de navelstreng door, terwijl ik het koppie uit het vlies bevrijd en even stevig met een handdoek wrijf. De respons van de pup daarop is een krachtig piepgeluid. Hajrah gaat helemaal op in het likken van de pup, ik laat haar rustig haar gang gaan. Wanneer de volgende pup zich aandient en geboren is, kan ik de 1e pup wegen en van een gekleurd lintje voorzien. Het is een reutje en krijgt het donkerblauwe bandje.
De 2e pup laat zich zien om 14.40u, wel komt hij als een 'stuit'erbal er uit. Geen probleem hoor, stuitliggers floepen er bij Hajrah net zo vlot uit als pups die eerst de neus naar buiten steken. Dit pupje is ook een reutje en krijgt het lichtblauwe bandje. Het 3e pupje laat niet lang op zich wachten, het is wederom een reutje, het paarse bandje is voor hem. Dit ging mooi vlot achter elkaar, voor ons mag het zo doorgaan, dan blijft het nachtwerk ons bespaard. Toch duurt het deze keer iets langer dan een uur voor het 4e pupje zich meldt. Wat zou het mooi zijn als dit een teefje is, zeggen Enoch en ik tegen elkaar. YES, daar is ze dan, het 1e teefje geboren om 16.15u. Happy !! Zij krijgt zoals we altijd doen het roze lintje. We hoeven maar een half uurtje te wachten en dan levert Hajrah de 5e pup af. Dit is het 4e reutje. Hij ziet het levenslicht om 16.35u en de kleur van zijn lintje wordt donkergroen.
Tjee, die Hajrah is goed op dreef, we zijn al op de helft. Het gaat echt super en snel op deze manier. Top zo Hajrah, wat doe je het geweldig goed meissie.
Voor ons tussendoor een bakkie leut en voor Hajrah een bakje frisse kwark, dit vindt ze heerlijk in tegenstelling tot haar eten vandaag, daar had ze echt geen trek in. Logisch, met elke pup komt een placenta mee en ... juist die eet ze allemaal op. Kwestie van buik legen [10 pups] en buik vullen [10 placenta's], daar kan geen hap vlees meer bij, geef mij maar kwark ... We zijn ondertussen iets meer dan een uur verder als er weer een pup geboren wordt, de tijd is 17.40u. Wij duimen voor een teef, maar het is een reutje en zijn kleur wordt lichtgroen.
Tot nu toe hebben de pups mooie gewichten, alle keurig boven de 400gr, ze weten de melkbar prima te vinden en schuiven gretig aan voor de eerste lekkere en gezonde slokjes melk. Na de geboorte waren er enkele pups die wat last van slijm hadden. Dit kon ik oplossen met behulp van het slijmzuigertje en door ze stevig droog te wrijven met de handdoek, geheid dat hierop luid gereageerd werd. Dat is precies de bedoeling. Flink ademhalen en protesteren = helemaal goed.
Ondertussen genieten Enoch en ik van een bord Babi Pangang, lekker praktisch met een éénpansgerecht op schoot, zittend op het bed naast de werpkist en waar ik voorlopig 's nachts ga slapen.
De wekker geeft aan 18.10u en Hajrah duikt weer naar haar staart. Bord en bestek aan de kant en ik pak snel m'n mobiel om een foto van de geboorte van deze pup te maken. Deze keer ligt Hajrah zo gepositioneerd wat een foto hiervan maken precies goed is. Wanneer hij 'vrij' van alles is, zie ik dat dit geen dikkertje is. Er is altijd 1 die de lichtste van de pups zal zijn, dus ik ben heel benieuwd wat het reutje weegt. De schaal geeft aan 325gr. Oke, geen verontrustend gewicht, maar tot nu toe wel het laagste gewicht, hij krijgt het bruine bandje om. Ik leg hem in de werpkist vlak bij Hajrah haar buik en hup ook hij buikschuift gelijk richting de tepellijst, vindt een tepel en begint te zuigen. Ook als een ander pup onder hem doorschuift op zoek naar een 'verse' tepel, wordt hij wel omhoog getild, maar blijft de tepel vasthouden. That's the spirit, dat ziet er belovend uit.
En dan ... volgt er een pauze. Er verstrijkt een uur, nog een uur en nog, nee geen uur maar, 50min. Dan zien we Hajrah weer in actie komen en wordt de 8e pup geboren, ook een stuitligger. En het is een ... reutje, wauw dat is het 7e reutje al. Om 20.50u heeft hij de uitgang gevonden, voor hem wordt de kleur rood.
Waar blijven de teven? Tja dat is hoe het gaat, het blijft altijd een verrassing.  Van belang is dat de pups alive and kicking zijn. Maar toch zou het zo fijn zijn als er nu nog 2 teefjes mogen worden geboren.
Wij houden er rekening mee dat de tijd tussen de geboortes van de laatste 2 pups langer gaat worden. De reden is dat ze een verder weg liggen van de geboorteopening en een langere weg moeten afleggen. Hajrah kan het nog steeds goed aan, haar blik is helder en ze oogt niet super vermoeid. Voor haar is het fijn om wat rust te krijgen in haar lichaam. In de tussentijd worden de pups flink door haar gelikt en gestimuleerd zich te ontlasten. Ook wil ze zelf naar buiten voor een plasje waarna ze als een raket terug schiet naar haar kroost .
We gaan richting 21.30u en pup nr. 9 laat weten 'ik kom er aan'. Die wil graag naar buiten om zich bij de anderen te voegen én een bezoekje aan de melkbar te brengen. En wij zitten op de rand van het bed met de hoop op een ... Yehhh het is een teefje. Wauw geweldig toch nog een teefje er bij. Het is een mooie volle dame die 525gr schoon aan de haak weegt, haar bandje wordt de kleur geel. En dan is er nog 1 pup te gaan. Nou dat gaan we wel redden voor middernacht. Of toch niet???
Hajrah heeft zo nu en dan een paar weeën en dan gebeurt er ... niets. Dit herhaalt zich meerdere keren. Ik zeg tegen Enoch: 'Uh, het zal toch niet zo zijn dat de telling van 10 niet klopt en dat het er 9 zijn?'. Het is nu 3 uren geleden dat het teefje geboren is, maar ze heeft wel steeds enkele weeën. Ik besluit toch een bescheiden shotje oxytocine toe te dienen om de laatste pup een eindje op weg te helpen. Net voor 1.00u krijgt Hajrah 7 stevige weeën. Ik heb haar staart aan de kant gedaan en kijk gespannen of en wat er aan zit te komen. Ja, ja, ohh ik zie een kopje verschijnen. En daar is tie dan een stevig reutje levend en wel. Met zijn 550gr de zwaarste van de 10 pups.
Wauw, we hebben de klus geklaard en we proosten nog even op het 10-tal dat we hebben mogen verwelkomen. En wat zijn wij super trots op ons toppertje Hajrah, je hebt het fantastisch gedaan lieve meid.

 

Geboortefoto's [klik op afbeelding voor vergroting etc.]

 

Geboorte videootjes [klik op de afbeeldingen om te bekijken]

 

Het geboorte overzicht van de pups

 

 

18-03-2024  -  Ϯ  Reutje Bruin overleden

En hij deed het zo goed het kleine manneke. Hij was dan wel de kleinste met z'n 325gr, maar niet een gewicht om super ongerust over te zijn. De dag na de geboorte niets aan hem vernomen. Met regelmaat bezoek ik de pupkamer. Hoe raar kan het gaan. Bij het volgende bezoekje aan de pupkamer, liggen er 3 reutjes bij elkaar. Ik denk och leg ze weer even wat meer richting de warmte lamp. Klein kereltje ligt in het midden, dus eerst pup rechts verplaatsen, toen pup links verplaatsen, pak ik het kleine manneke op, zwiebelt het koppie heen en weer. Huuu??? O shit, is tie dood? Gut ja. Maar hij is nog wel warm. Heel voorzichtig blaas ik kleine pufjes in het bekje, probeer pompbeweginkjes op het borstkastje. Maar het heeft niet mogen baten. Ach klein kereltje dit overviel mij wel en had ik niet gedacht.

 

 

  De stamboomnamen

 

Binnen 10 dagen na de geboorte van de pups dient de geboorteaangifte van de pups bij de Raad van Beheer aangeleverd te worden met daarbij de namen van de pups voor op de stamboom die door de Raad wordt vervaardigd.

De stamboomnaam wordt door de fokker bedacht en in ons geval bestaat deze uit een combinatie van onze Kennelnaam + een naam die begint met een L.
Het kiezen van de meest fantastische roepnaam voor de pups is de schone taak van de nieuwe bazen.

Hierbij de stamboomnamen voor de reutjes en teefjes:

 

Voor de REUEN:

  1.  Fan Sjonah-Mae  Leader of Snowdon Tracks
  2.  Fan Sjonah-Mae  Lift me Up take me Higher
  3.  Fan Sjonah-Mae  Lord of Frysian Lowland
  4.  Fan Sjonah-Mae  Labyrint Quest Crack It
  5.  Fan SJonah-Mae  Lucky Boy at Loverslane
  6.  Fan Sjonah-Mae  Lee a free roaming Spirit
  7.  Fan Sjonah-Mae  Left-Right I am the Best

Voor de TEVEN:

  1.  Fan Sjonah-Mae  Lusious Lips for Kisses
  2.  Fan Sjonah-Mae  LaLa Lands Legend Miamore