Periode dracht Hajrah – L-nest 2024

Periode dracht Hajrah - L-nest  2024

 


 

 

 

 

  Voortgang periode dracht

 

11-03-2024 - Vanochtend om 9.00u was het zover, we zijn bij de dierenarts voor de röntgenfoto van Hajrah haar buik, die ondertussen al flink is gegroeid. Eerst maar eens zien hoeveel Hajrah weegt; 42,20 kg geeft de weegschaal aan. Dat is zo’n 8 kg meer dan normaal. Nog even in de wachtkamer zitten en dan gaat de deur van röntgenkamer open, we kunnen komen. Hajrah wordt op haar zij op de tafel gelegd en al vlot kan de foto worden gemaakt. Vervolgens wordt deze naar de computer doorgezet, zodat wij een goed en helder beeld hebben om te bekijken.
‘Nou, er zitten mooi wat pups in’, zegt de assistent die de foto heeft gemaakt. We beginnen te tellen 1, 2, 3, 4 …… en als we bij 9 zijn denken we dat we alle pups wel hebben geteld. Of … het lijkt wel of er er toch nog 1-tje ligt. We turen en turen en tellen nog een keer, zijn het er 2 bij elkaar of ligt er toch nog een derde bij? We blijven twijfelen, zijn het er nu 9 of toch 10 zijn. De assistent geeft aan dat zij de dierenarts er ook nog naar zal laten kijken.
Halverwege de middag, ik kan niet langer wachten, ben zo benieuwd. Ik besluit toch maar te bellen met de dierenartspraktijk. 10 zegt de telefoniste. Oké, het zijn dus toch 10 pups. Oh wauw … Het heeft wel even geduurd maar dan heb je ook wat. Een tijdje later ontvang ik ook de röntgenfoto en hier is tie dan.
Met 10 te verwachten pups, is de kans aanwezig dat de geboorte zich eerder aandient dan de uitrekendatum, ik gok op 19 maart a.s.

 

En tellen maar

 

 

 

28-02-2024 - Hajrah bevindt zich nu in de 6e week van de dracht en het is goed aan haar buik te zien dat zwanger is. Haar taille is verdwenen, hangbuikje komt in beeld en de tepels zijn gegroeid. De hoeveelheid voer wordt nu gestaag opgevoerd naar 3x per dag vlees en brok. Nou dat wordt met veel graagte opgegeten, zo ook de snackjes tussendoor. Ze doet het super goed net als de vorige keren. Vandaag samen een heerlijke lange wandeling gemaakt, niet voor de 'lijn', maar goed voor de conditie. En natuurlijk even een paar foto's gemaakt.

 

 

16-02-2024 - Deze ochtend ... het uur van de waarheid staat gepland om 9.00u.
Het bezoek aan de dierenarts (DA) voor het maken van de echo om te kijken of Hajrah drachtig is. Hajrah werd op haar rug gelegd, haar buik werd deels geschoren, daarna een kwak gel er op gevolgd door de echokop en zoeken maar. Nou dat zoeken ging rap, al vlot kwamen er verschillende vruchtjes in beeld. 'Gefeliciteerd Alja, ze is drachtig' zei de DA. Wauw, dat is super goed nieuws, ik ben er zoooo blij mee. Op de foto 3 vruchtjes in beeld, maar het zijn er meer hoor, liet de DA weten. Gelukkig heeft hij er meer oog voor dan ik, ik geloof hem graag.
De afgelopen tijd had ik al zo'n vermoeden, Hajrah was [nog] meer aanhankelijk én ze at 's ochtends haar bak voer maar deels op en meesmuilde met de rest.
Dank zij de echo is het bevestigd; wij mogen gaan uitkijken naar de omstreeks geboortedatum 19 maart a.s. om de pups van Hajrah en Tiyo te verwelkomen. Hoeveel pups het er gaan worden, dat blijft nog een tijdje geheim.

Namelijk tot ... maandag 11 maart a.s. Die dag wordt er een röntgenfoto van haar buik gemaakt. Met het tellen van de schedeltjes en ruggengraatjes van de pups, die op de foto zichtbaar zijn, kunnen we dan het uiteindelijke aantal te verwachten pups tellen. Tot dan houden wij de spanning er nog even in ...

 

de DA wou persé 3 vruchtjes op beeld krijgen, dat is gelukt; en gaf aan dat er nog meer ronddobberen

 

 

18-01-2024 - Om 8.15u zijn Hajrah en ik samen bij de dierenarts voor de 2e progesteronmeting. Gezien het verloop van haar vorige 2 keren, ga ik er vanuit dat ze dekrijp is en dat onze reis naar dekreu Tiyo vandaag gaat plaatsvinden. Ik heb alles al klaar staan voor vertrek, zodra de waarde door de dierenarts aan mij wordt doorgebeld. Om 9.00u gaat de telefoon en het antwoord luidt: tijd om naar de dekreu te gaan. YES het is zo ver. Even Michiel appen, over ca. 4 uur arriveren wij in Clinge voor de doggy date.

9.15u Alles in de auto gezet en vooral Hajrah niet vergeten [ha, ha], google maps aangezet met als extra optie 'files melden'. Tot Breda ging het van een leien dakje, toen meldde de boodschap 'er is een file en een snellere route beschikbaar'. Ik ging akkoord. Zo dat scheelt weer de nodige tijd en zelfs bij Antwerpen aangekomen geen oponthoud op de Ring 1. Om 13.00u waren wij bij Michiel. Volgens mij had Michiel al aan Tiyo verklapt dat hij vandaag een 'date' kon verwachten, toen ik aanbelde kon ik Tiyo horen. Hajrah naar de achtertuin gebracht en Tiyo er bij gelaten. Eerst ff doggy-dancen en ouwehoeren en nèt toen Michiel de koffie klaar had, was het raak, ze zaten gekoppeld. Tja, de koffie ging mijn neus voorbij. Eerst naar buiten en de honden vasthouden, voor ze als koppel aan de wandel zouden gaan. Na een mooie tijd gekoppeld te zijn geweest, liet Hajrah Tiyo weer los, ze had zijn pakketje ontvangen. Tijd voor ons bakje koffie en even gezellig met elkaar kletsen. Om 15.00u weer huiswaarts gegaan, deze keer wat meer oponthoud in het verkeer. Nabij Emmeloord nog ff de benen gestrekt + pie-pie doen bij een tankstation en om 19.00u weer thuis.
Happy, happy dat het zo mooi is gegaan en nu maar duimen dat we met de echo mogen zien dat Hajrah drachtig is. Wordt vervolgd ....

Even een voorlopige berekening: dekking 18 jan. + ca. 9 weken dracht = geboorte omstreeks 19 mrt. + ca 7,5 tot 8 weken puppy periode, dan mogen de pups vanaf 10 t/m 12 mei uitvliegen.

 

 

15-01-2024 - Tijd om de eerste meting progesteron te laten doen bij de dierenarts. Het was de 12e dag van Hajrah haar loopsheid. Uitslag 1.9 ng/ml. Dat is nog aan de lage kant, dus ik maak een nieuwe afspraak voor de 2e meting.

 

04-01-2024 - Vandaag bloeddruppels op de tegelvloer. Gelijk bij Hajrah onder haar staart gekeken en ja hoor, dit bevestigt dat Hajrah loops is. De eerste afspraak voor een progesteronmeting bij de dierenarts staat gepland. Zodra de waarde aangeeft dat ze dekrijp is gaan wij richting dekreu Tiyo die in Clinge woont. 'It giet oan' [het gaat gebeuren] !