Periode dracht K-nest

Periode dracht Hajrah -   K-nest 2022/2023


HAJRAH

INDI

  Voortgang periode dracht

 

Zondag 8 januari 2023 - Voorbereiding pupkamer

Vandaag de pupkamer voorbereiden. Werpkist schoonmaken, in elkaar zetten en voorzien van vetbedden. De warmtelamp komt er boven te hangen en de thermometer in de vensterbank, om te controleren dat de temperatuur voor de pups [ca. 27 C]. Ook het bed waar ik een tijdje in zal vertoeven - vlak voor de bevalling en na de bevalling - voorzien van een schoon linnengoed. Vervolgens ruimte in de wandkast maken en inruimen met de nodige vetbedden, handdoeken, puppypads, rollen met verschillend gekleurde linten, die de pups omkrijgen als ze geboren zijn. En niet te vergeten de babyweegschaal om de gewichtjes van de geboren pups af te lezen, met alvast het lijstje voor de 'administratie' erbij.

 

 

 

 

 

 

Buiten genieten tussen de buien door

Daarna bankhangen, voel me net een 8-tonner

Dinsdag 3 januari 2023 - röntgenfoto Hajrah

Ohhh .... zo spannend, hoeveel pupjes zullen we kunnen zien ??? Om 8.40u is het zover. Hajrah in de auto, wij ook [ha, ha] en op naar de DA voor de foto van Hajrah haar buik. Er aangekomen eerst op de weegschaal, de schaal geeft 37,40 kg aan [met echo 32 kg], dus mooi gegroeid. Met de eerste 2 foto’s lag Hajrah niet geheel goed gepositioneerd. De 3e foto zag er goed uit. De foto openen op het grote computerscherm en we beginnen de schedeltjes te tellen. Echter, het is te zien dat Hajrah nog flink wat poep in haar darmen heeft, hierdoor twijfelt de DA of er toch nog 1 pupje ronddobbert of niet. Ze zal een collega vragen om mee te kijken. Ondanks dat Hajrah vanochtend ruim buiten is geweest, heeft ze dus niet gepoept. Dit houdt de spanning er nog in voor ons. Ik moest wel geduld hebben, want het was druk met operaties in de praktijk. En ik was he-le-maaaaal niet ongeduldig hoor [ha, ha]. Eindelijk rond 16.30u weet ik het zeker, Hajrah draagt 8 pups. Dat is een mooi aantal, daar zijn we heel blij mee. Maar … we zijn er nog niet, ze moeten wel alle ‘a live and kicking’ geboren worden, dus weer afwachten, deze keer tot de dag van de geboorte. En ook dan zal de verdeling van het aantal reutjes/teefjes bekend zijn. Op naar rond 13 januari a.s. want dan ‘ sil it heve en giet it oan’.

 

En tellen maar

Zondag 25 december 2022 - buik Hajrah

Vandaag is het 1e kerstdag. Hajrah is al weer 6 weken drachtig. En dat is goed aan haar te merken. Is het etens- en snackje time, Hajrah staat vooraan, terwijl ze normaliter rustig wacht tot ze het krijgt. Ze krijgt nu ook wat extra eten tussen de middag. Daarnaast vindt ze het heerlijk om op de bank te liggen met haar buik omhoog. Dan kan ik het niet laten even haar buik te kussen en tegen de pupjes te praten [ha, ha, softy] en Hajrah te knuffelen. Ze is zo'n lieverd. Haar slanke lijn is verdwenen zoals op de foto's van haar uitdijende buik te zien is. So far, so good, op naar dinsdag 3 januari 2023, de dag waarop Hajrah 51 dag drachtig is en de rontgenfoto zal onthullen hoeveel pups ze draagt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinsdag 14 december 2022 - ECHO - DRACHTIG !

Vandaag om 9.00u staat de afspraak voor de ECHO bij de dierenarts [DA] gepland. Het moment supreme, is Hajrah drachtig of niet? Ik vond Hajrah wel nog aanhankelijker dan ze normaal al is én haar tepels leken toch wat groter dan anders, dus ik hoopte het bij het rechte eind te hebben. Het is zover, vol spannende afwachting zitten Hajrah en ik om 8.50u in de wachtkamer van de DA. Eerst Hajrah ff gewogen, exact 32 kg woog ze. Ondanks het vroege tijdstip van de afspraak werden Hajrah en ik om 9.10u uitgenodigd de onderzoekskamer in te komen. Met z’n 3-en hebben wij Hajrah op haar rug in een speciaal daarvoor bestemde attribuut gelegd. Dit vond ze niet echt leuk. Ik stond mooi bij haar koppie, een assistente hield haar achterpoten vast en de DA scheerde eerst deels haar buik. Zo kan de echokop beter het beeld pakken. Een klodder gel op haar buik, de echokop erop én …… we kregen gelijk een vruchtje in beeld. YEHHHH, HAJRAH IS DRACHTIG !!!!! De baarmoeder bij een teef bestaat uit 2 baarmoederhoornen, dus de DA heeft beide hoornen met de echokop gescand en er was al een mooi aantal vruchtjes te zien. Nu is het wel zo dat met een echo vaak niet het exacte aantal vruchtjes te tellen valt, dit hangt o.a. af van aantal. Om uiteindelijk het exacte aantal te verwachten pups te weten te komen, zal er op de 51e dag van de dracht nog een röntgenfoto van Hajrah haar buik worden gemaakt. Wederom een belangrijke stap positief afgesloten ‘HAJRAH IS DRACHTIG’, op naar de volgende stap: het exacte aantal te verwachten pups.

 

En daar is het bewijs: 2 ini-mini pupseltjes in wording dobberend in Hajrah haar buik