Week 1

Week 1  -  I-nest 2020


 

  11-6-2020 - Pupdate week 1

 

De eerste week van de pupjes zit er op. Het gaat mooi zijn gangetje. Ze drinken vaak bij Ayuurtje en daarna is het uitbuiken geblazen en een stevige tuk doen. Ayura gaat dan naast de werpkist liggen of naar buiten. Ze is er nog niet aan toe om een tijdje bij ons in de huiskamer te vertoeven. De wasmachine draait er lustig op los, want met regelmaat verschonen wij het vetbed in de werpkist. De warmtelamp die boven de werpkist hangt brand alleen 's nachts, zodat de temperatuur zo'n 23-25 graden blijft. Om Ayura wat fris en fruitig te houden, ga ik 1x daags met haar onder de douche. Ze huppelt mooi uit zich zelf mee de trap op naar boven. Natuurlijk ook portretjes gemaakt van de pups en de pups gewogen. Ze groeien conform verwachting en hebben mooie gewichtjes.

[klik op de 1e afbeelding om vergroting te bekijken, etc.]

 

 

 

  9-6-2020 - Dag 5 van de pupjes

 

Het is maar goed dat Ayura niet kan tellen, dat pupje paars er niet meer is, dat is zij zich niet bewust, tenminste wij merken niets aan haar. Maar ook met 7 pups heeft ze genoeg zorg te verrichten.

De slangen liggen weer in de werpkist en zoals als ieder jaar zijn die een groot succes. Er lekker tegenaan liggen, er onderdoor of overheen kruipen, de pups vermaken zich prima. Ze worden ook brutaler naar elkaar als ze gezamenlijk aan het drinken zijn. Is de melk op in een tepel, dan zoekt de pup een andere, daarbij wordt broer of zus niet ontzien. Tja je kunt natuurlijk proberen die van de tepel af te pesten, maar dit resulteert in heftig protest, dat wordt toch ff verder zoeken, ha, ha.

[klik op de afbeeldingen om video's te bekijken]

Wij willen drinken, wij willen drinken ...., waar is mama Ayura nu toch, zeker buiten een frisse neus halen en zo. Es even ruiken of broer of zus ook wat melk voor me heeft .... Wacht maar tot jullie elkaars 'piemeltje' ontdekt hebben, nou dan wordt er heel wat bij elkaar gezogen, soms zelfs kop-aan-kont .... een echt 'melkersfeestje' zonder melk. En ons staat het schaamrood op de wangen, dat doe je toch niet an public ??

Zodra Ayura weer terug is van weggeweest, zoeken de pups een plekje aan de melkbar en zuigen er genoeglijk op los. Pupje blauw verschuilt zich tussen Ayura haar achterpoten. Wel vraag ik mij af waar pupje rood denkt de melk weg te halen, zelf heeft hij ook zo zijn twijfels of tie wel goed zit. Nou vooruit help ik je even ... 1 maal op de goede plek gaat tie naarstig op zoek naar een tepel, wat hem nog niet gegund wordt, eerst ff een 'plasje doen' kereltje.

 

[klik op 1e afbeelding voor vergroting foto, etc.]

 

  8-6-2020 - Reutje paars

 

Zo onverwacht .... helaas hebben wij vandaag afscheid moeten nemen van reutje paars. Met de portretjes op 7 juni hieronder, hebben we hem voor het laatst op de foto gezet en gewogen. Hij was heel rustig en duidelijk minder gegroeid dan de andere pups. Plan was om hem wat vaker, apart van de anderen, bij Ayura aan te leggen, hij nam de tepel even aan, maar zoog niet. Om 00.25u waren wij bij de DA, die vermoedde dat hij tijdens de geboorte toch vruchtwater heeft binnen gekregen, wat in korte tijd tot een eventuele dodelijke longontsteking kan leiden. Antibiotica, en suikerwater werd hem toegediend, hij bleek een te hoge temperatuur te hebben [koorts] en met een blik puppymelk en babyflesje keerden wij huiswaarts. 's Ochtends 8 juni nog geen verbetering, antibiotica gegeven en een flesje puppymelk geprobeerd, hij wou|kon niet drinken. Weer naar de DA, hij had geen koorts meer en wij besloten hem daar te laten zodat zij hem sondevoeding konden geven. De sondevoeding van de ochtend ging goed. Toen de DA 's middags weer bij pupje paars kwam om sondevoeding te geven, bleek dat hij was overleden. Lief klein manneke 'were ever you are, we hope you're well'.

 

 

  7-6-2020 - Dag 3 van de 8 pups

 

Het kleine grut doet het prima. Ze drinken regelmatig en drukken met hun pootjes tegen de tepellijst om de melktoevoer de stimuleren. Als dit op gang gekomen is maken ze genoeglijke kirrende geluidjes, voor ons zo herkenbaar na meerdere nesten. Ayura krijgt 2000 gr vlees, zodat ze goed melk aan kan maken. Daarnaast krijgt ze ook kwark en een snackje tussendoor, alles eet ze maar wat graag op. De pups buikschuiven lekker door de werpkist, hebben ze een plekje naar hun zin gevonden vallen ze al snel in slaap.

Ayura is zeer zorgzaam, de plasjes en poepjes worden door haar weggelikt. Klinkt wat raar wellicht, maar in de natuur doen dieren dit ook, zodat er geen sporen achterblijven die opgemerkt kunnen worden door roofdieren. Dit opruimgedrag zit er bij onze huishonden nog steeds in. De wasmachine draait er lustig op los, met regelmaat poetsen wij de werpkist en verschonen we de kleden. Het is zo lief zo'n klein hummeltje in de hand te nemen en te knuffelen, wij genieten weer op en top.

We zien dat de pupjes goed groeien en de weegschaal laat dit ook zien. Gemiddeld zijn ze 100 gr aangekomen. Ook hebben wij de eerste halslintjes al moeten vervangen. Even proberen of de halsbandjes passen, ja hoor ze passen prima. Voor de herkenbaarheid op de foto's ook eenzelfde kleur lintje om de bandjes geknoopt.

Wij vonden dat een reutje geen roze bandje kan dragen, hij heeft nu het gele bandje gekregen. Het enige teefje dat eerst het gele bandje droeg heeft nu het roze bandje gekregen.

Hieronder van elk pupje een portretje op volgorde van geboorte [klik op 1e foto voor vergroting etc].