Week 3 – K-nest 2023

Week 3 - K-nest 2023


 

01-02-2023 - Pupdat WK 3

 

Het is een week met veel ontwikkelingen bij de pups en veranderingen voor de pups geweest. De oogjes zijn open gegaan, de oortjes zijn nu open, ze hebben de tandjes in hun bekjes en lopen dapper op hun 4 pootjes door de puppyren. Er liggen 'tig' speeltjes in de ren, dus i.p.v. elkaar mollesteren, kunnen ze zich gaan uitleven in de speeltuin.
Ook staat de [wasmachine]bak gevuld met kartonkorrels in de ren. De bedoeling is dat de pups hier hun behoeftes gaan doen, maar of ze dit allemaal even vlot onder de knie zullen krijgen? In ieder geval moet ik er nu bovenop zitten. Zodra er 1-tje aanstalten gaat maken om een 'pie of poe' te doen op het vetbed, wordt hij of zij gelijk door mij in de kartonkorrels gezet. So far, so good.
Hajrah neemt meer vrije tijd, het aantal voedingen is minder frequent dan voorheen. Gisteren samen met vriendin Gea de scherpe nageltjes van de pups geknipt. Met al het gewroet van de pups zijn die nageltjes geen pretje voor Hajrah haar buik.
Het wordt tijd om met de pap te beginnen. Ze krijgen lauw|warme geitenmelk met rijstebloem. Vanochtend om 9.30u kon het 1e papfeest beginnen. Ik kan er een heel verhaal over vertellen, maar .... beter is de de foto's en video's te bekijken. En na de pap nemen ze als toetje nog een slok melk bij Harjah, al heeft dat wel de nodige pootjes in de aarde, ze lijken wel sitting ducks and stand-up commidians.

 

 

 

29-01-2023 - 1e Pupvisite

 

Gonda, Jarno en Mica komen gezellig langs, helaas moet Jurrie werken. Het spits is afgebeten, it giet oan, de eerste pupknuf is een feit. Alle 5 de mannekes worden ter hand genomen en alle zijn even leuk. Hajrah vindt het prima en laat ze rustig hun gang gaan. Het deja vu-gevoel komt weer bovendrijven. In 2016 is reu Duka bij hun komen wonen [D-nest Sjonah x Golan] en nu is het afwachten welk reutje begin maart met hun mee naar huis gaat. Het was weer volop genieten van de pups. Tussendoor voedt Hajrah de pups 'standing up', ze hadden nogal wat lawaai: 'HONGERrrrrr'. Het is nog een hele toer voor de pups om zo bij de tepels te komen, een nieuwe oefening, op je achterpoten staan en hopen dat je jezelf hoog genoeg kunt opdrukken en .... hebbes of niet. Ook Sjonah kreeg extra knuffels en aandacht, is tenslotte toch de moeder van hun fantastische lieve Duka.

 

 

 

28-01-2023 - De verhuizing

 

De grote dag is daar, de pups verhuizen naar de huiskamer. De grote rol grondzeil van de garagezolder gehaald, uitgerold en grondig gereinigd. Ook alle hekken van de puppyren ondergaan een poetsbeurt. Wanneer Enoch uit het werk komt, sjouwen we samen de werpkist in de ren. Ondertussen liggen de 8 pups weer verdeeld in de 2 boodschappenkratten, dat wordt nu wel heel krap, want ze groeien als kool. Een schoon vetbed er in en huppelakee de pups overladen in hun vertrouwde werpkist. Voor de 5 volwassen witte dames is het wel even wennen. Vooral voor Hajrah en Jeelah. Hajrah vindt het best spannend dat de andere er ook zijn en voor Jeelah is het de 1e keer dat ze pupjes meemaakt. Ze weet niet zo goed waar ze zich in de kamers moet ophouden en kijkt met gespitste oren enigszins onwennig naar de puppyren. Wat later op de avond is het gewend. Als het bedtijd is, blijft Hajrah in de achterkamer bij haar pupjes en de andere 4 meiden brengen de nacht door in de voorkamer. Alles went, dus dit ook.

 

 

27-01-2023 - Visite en zittend voeden

 

Ons wat terughoudend witje Estayah weet heel goed dat er pupjes in huis zijn. Ze is al eerder bij ze op visite geweest en wil zooo graag vaker bij ze kijken. Heel voorzichtig contact maken met de pupjes, dat is haar stijl. De pups denken in eerste instantie dat het mama Hajrah is, helaas voor hen is het nog geen etenstijd. Hajrah geniet ondertussen van het buiten zijn.
Ook al is Hajrah in de achtertuin, toch hoort ze haar kroost piepen. Wanneer ik vanuit huis naar buiten kijk, zie ik haar zitten voor de schuifpui: 'toe laat mij er in, ik wil naar mijn pupjes'. Och wat is het kroost blij als Hajrah de werpkist in stapt. Echter, overtuigend zin hebben om de pups te voeden heeft Hajrah niet [zie ik aan haar], voor het eerst gaat ze er bij zitten en alras hangen er toch pups aan haar buik. Tja ... scherpe nageltjes én kleine tandjes hebben ze al, dus kunnen de tepellijsten wat gevoeliger worden. De tussenpozen tussen de voedingen door Hajrah is nu ook wat langer dan voorheen.
De pups hebben al goed hun stem gevonden, nog even en wij kunnen de oordopjes in doen. Ook het 'lopen' gaat vooruit, maar loop niet te snel, niet tegen een ander aan of er een slang ligt in de weg, want dan val je om.

 

 

26-01-2023 - No words needed

 

[klik voor vergroting: op 1e foto etc. én klik op 4-tje + ruitje op video]