Titeren versus vaccineren

Pups titeren of vaccineren


//sjonah-mae.nl/wp-content/uploads/2019/05/Afbeelding-Titeren.jpg
Normaliter wordt een pup gevaccineerd, echter de vraag is of dit de beste keus is. Tegenwoordig is het titeren van pups | hond beschikbaar. U wilt toch net als wij, het beste voor uw pup?

 

Info en toelichting

 

Pups nemen na de geboorte met de eerste melk die ze van bij de moederhond drinken antilichamen op. Antilichamen zijn eiwitten die bescherming bieden tegen virussen, bacteriën en andere parasieten die het lichaam ziek kunnen maken. Hoeveel antilichamen de moeder heeft en hoeveel melk een pup drinkt bepaald hoeveel antilichamen de pup opneemt tot ca. de eerste 12 uur. Gemiddeld blijven deze antilichamen tussen de 6 en 12 weken aanwezig in het bloed, langer is ook mogelijk. Bescherming van belangrijke virusziekten als hepatitis, parvo en hondenziekte zal gedurende deze periode afnemen en verdwijnen bij de pup.

Een vaccinatie zal niet aanslaan bij de pup, zolang de antilichamen nog in het bloed van de pup aanwezig zijn; de pup is nog beschermd.

De reden dat pups 3x gevaccineerd worden [met 6, 9 en 12 weken] is omdat we niet weten wanneer die antilichamen verdwenen zijn en of een vaccinatie zal aanslaan of niet. De entstoffen die gebruikt worden zijn levende entstoffen en een vaccinatie met levende entstof is voldoende om langere tijd [lees: jaren] bescherming te geven. Het kan zijn dat er maar 1 van de 3 vaccinaties, die ze normaliter krijgen, aanslaat omdat de pup geen antilichamen meer heeft voor dat type stof, terwijl voor de andere 2 vaccinaties nog wel antilichamen aanwezig zijn.

Er bestaat nu een test ‘de VacciCheck’ waarbij inzichtelijk wordt of er nog antilichamen aanwezig zijn in het bloed van de pup. Dit om onnodig vaccineren te voorkomen. Voor het antilichaam waarvan de bescherming verdwenen is, wordt dan een vaccinatie gegeven. Ca. 4 weken na de vaccinatie kan gecontroleerd worden of de vaccinatie inderdaad aangeslagen is. In het eerste jaar kunnen de antistoffen nog wel wijzigen. Na titerbepaling op 1-jarige leeftijd kan gezien worden wat het verloop in het 1e jaar is geweest en hebben ze hoogstwaarschijnlijk met 1 vaccinatie een jarenlange bescherming; opnieuw vaccineren is dan niet nodig.

In plaats van zonder meer vaccineren is een laten doen van een titerbepaling voor de pup zinvoller en beter. De titer-uitslag wordt in het EU-paspoort genoteerd, ook wanneer de pup weer getiterd en|of gevaccineerd dient te worden.

Niet alle dierenartsen titeren pups, vraag aan uw dierenarts of hij ervaring heeft met titeren van pups. Het kan zijn dat u bij een andere dierenarts in uw eigen regio terecht kunt. Sinds januari 2015 zijn de VacciCheck titerbepalingen volledig geaccepteerd en erkend door de Raad van Beheer en de WSAVA en geldig op Nederlandse shows, de meeste hondenscholen en ook bij steeds meer pensions.

Het titeren kost in het eerste jaar meer inzet van pupeigenaren, maar als er op het juiste moment gevaccineerd is, dan heeft de hond door een minimale belasting van het immuunsysteem het maximale bereik aan antilichamen behaald. Waarom een pup onnodig en|of overbodig vaccineren en het lichaam van een pup|jonge hond zo zwaar belasten als het niet nodig is?

In de facebookgroep ‘Titeren met VacciCheck’ en op de website ‘Vaccicheck’ treft u meer informatie aan, alsmede de lijst van dierenartsen die volgens de laatste richtlijnen en inzichten titeren. U zult daar zelf zien hoelang de meeste honden beschermd zijn die anders ‘gewoon’ gevaccineerd waren geweest terwijl dat niet nodig was. Maar ook jonge honden waarbij de eigenaren ervan overtuigd waren dat hun jonge hond beschermd was omdat deze de 3 pupvaccinaties had gehad en die het hele eerste jaar dus onbeschermd waren omdat ze waren gevaccineerd terwijl ze nog over de natuurlijke antistoffen beschikten.

Na de het lezen van bovenstaande toelichting en de info op de FB-groep en website over titeren gaan wij er vanuit dat nieuwe eigenaren van een pup van onze kennel positief zijn over het titeren van hun pup en hier voor zullen kiezen.

Voor- en nadelen titeren

 

Voordelen titeren:

  de pup heeft veel minder belastende vaccinaties nodig, vooral wanneer de pup nog de natuurlijke antilichamen heeft, ....zal de vaccinatie vrijwel zeker niet aanslaan.

  de kans is zeer groot dat, wanneer op het juiste moment gevaccineerd wordt, de hond jarenlang beschermd is met ....slechts 1 vaccinatie.

  het lichaam wordt wordt niet onnodig belast door vaccineren terwijl er nog voldoende antistoffen aanwezig zijn.

  Er is slechts 1 druppeltje bloed nodig voor het titeren.

  Mocht een dier overgevoelig reageren op vaccinaties, door titeren wordt zo minimaal mogelijk gevaccineerd, waardoor ....het lichaam niet getriggerd wordt en andere problemen veroorzaakt.

  de eigenaar van de pup|hond weet precies hoe de hond er voor staat en dat deze goed beschermd is.

 

Eventuele nadelen titeren:

  Als een pup nog lange tijd over de natuurlijke antilichamen beschikt, zal er in het begin wat vaker getiterd moeten ....worden.

  Daar niet alle dierenartsen gecertificeerd zijn en ervaring hebben met het titeren van pups [is anders dan met volwassen ....honden], kan het zijn dat de eigenaar van de pup naar een andere dierenarts in de regio moet, dan de eigen dierenarts.

 

Voor meer info bekijk:

  Website 'Vaccicheck'

  Facebookgroep 'Titeren met VacciCheck'