Wat voor hond

Wat voor hond is de Zwitserse Witte Herder


//sjonah-mae.nl/wp-content/uploads/2018/10/WatvoorhondisZWH.1.jpg

Zwitserse Witte Herders zijn intelligente, actieve en aanhankelijke honden. Ze werken graag voor en met hun baas, het gezin. Ze kunnen gevoelig voor stemmingen zijn; sommige zijn wat afwachtend en kijken eerst de 'hond' uit de boom. Een goede begeleiding en socialisatie is van belang om de hond uit te laten groeien tot een stabiele hond. De Zwitserse Witte Herder past het beste bij een kalme, zelfverzekerde en actieve eigenaar die ervaring heeft met honden en de hond consequent maar vriendelijk opvoedt. 

 

 

Algemeen

 

De Zwitserse Witte Herder deelt zijn afkomst met de Duitse herder. Er werden soms witte Duitse Herders geboren. In 1959 werd in Duitsland bepaald dat de kleur wit ongewenst was. In Amerika en Canada werd er wel mee gefokt en later ook in Zwitserland en van daaruit in andere Europese landen. Bij de erkenning door de FCI in 2003 is gekozen voor de naam Zwitserse Witte Herder.

Van oorsprong is de Zwitserse Witte Herder ook een werkhond die werd ingezet voor allerlei taken, zoals het hoeden van schapen en bewaken van het erf. Tegenwoordig wordt hij voor allerlei activiteiten ingezet, zoals blindengeleidehond, reddingshond of hulphond, maar de witte is ook vooral een gezinshond. Het ras hoort bij rasgroep 1: ‘Herdershonden en Veedrijvers’. De Zwitserse Witte Herder wordt gemiddeld ca.12 jaar oud.

 

Uiterlijk

 

De Zwitserse Witte Herder heeft een krachtig, gespierd lichaam dat iets langer dan hoog is. De rug is recht en loopt bij het kruis geleidelijk af naar de staart. De poten zijn recht en sterk. De borst is diep en niet te breed, de buiklijn loopt iets op. De staart is vol behaard, komt tot op het enkelgewricht [het spronggewricht] en wordt in rust laag gedragen. De Zwitserse Witte Herder heeft een krachtige, wigvormige kop met staande oren, een zwarte neus en donkere ogen. Ook de huid, voetzolen en liefst ook de nagels zijn donker. De vacht is wit, goed aangesloten en bestaat uit een dikke ondervacht en - afhankelijk van de vachtvariëteit - korte of langere stevige rechte dekharen [dit wordt stockharig en langstockharig genoemd].

Reuen hebben een schofthoogte tussen 58 - 66 cm en wegen 30 - 40 kg. Bij teven ligt de schofthoogte tussen 53 - 61 cm en het gewicht tussen 25 - 35 kg.

ESTAYAH - teef

LEROY - reu

Karakter

 

De Zwitserse Witte Herder is een vriendelijke, actieve en intelligente hond. Hecht zich aan het gezin en is aanhankelijk. In vergelijking met de Duitse Herder is hij wat zachter van karakter, kan wat gevoelig zijn voor stemmingen en spanningen en wat voorzichtig of wat afwachtend zijn naar onbekende personen en zaken. Naar bekenden is hij enthousiast.

Er lijkt wat verschil in karakter te zijn tussen de kortharige en langharige Zwitserse Witte Herder, waarbij de kortharige serieuzer en terughoudender en de langharige wat ondeugender en luidruchtiger.

Zwitserse Witte Herders kunnen meer gericht zijn op mensen dan op andere honden. Maar goed gesocialiseerd is de omgang met  andere honden en andere dieren prima.

De Zwitserse Witte Herder is in aanleg kindvriendelijk. Uiteraard moet de hond daarvoor wel goed gesocialiseerd worden | zijn met kinderen. Echter laat honden en jonge kinderen nooit alleen, zij realiseren niet dat bepaalde handelingen naar de hond consequenties kunnen hebben.

De Zwitserse Witte Herder kan goed leren om alleen thuis te blijven, dit dient goed opgebouwd te worden gezien de gehechtheid aan de baas | gezin. Zorg er voor dat de hond voldoende activiteit heeft gehad om de energie kwijt te kunnen. De Zwitserse Witte Herder is redelijk waaks maar geen overdreven blaffer.

Lammetje snuffel

Gezellig mixen

Poes knuffelen

Beweging en activiteiten

 

Aangezien hij intelligent is en graag voor en met de baas wil werken, dient de Zwitserse Witte Herder genoeg activiteit te krijgen, verveling kan leiden tot ongewenst gedrag. Daarbij gaat het niet alleen om veel beweging, maar ook om denkwerk. Nieuwe oefeningen leren, maar ook puzzelen en zoekspelletjes zorgen ervoor dat hij zijn intelligentie kan gebruiken.

Lopen naast de fiets, zwemmen en apporteren doen de meeste Zwitserse Witte Herders graag. Ze zijn bovendien geschikt voor allerlei verschillende activiteiten, van gehoorzaamheidstraining tot flyball, speurwerk, schapendrijven, behendigheid [agility], of doggydance. Begin niet op te jonge leeftijd met activiteiten die veel vragen van het lichaam, want dat kan tot gewrichtsklachten leiden. Wacht daarmee liever tot na het 1e levensjaar.

NIEMO in actie met 'hersenwerk' - snackje zoeken

Socialisatie en opvoeding

 

Een goede socialisatie is erg belangrijk voor een goede mentale ontwikkeling van elke pup om hem tot een stabiele hond te maken. Wen uw pup aan allerlei mensen, honden, andere dieren en allerlei nieuwe zaken. Wen hem ook aan verschillende geluiden. Zorg dat de kennismaking met nieuwe dingen positief verloopt, dus bouw alles langzaam op. Begeleid de hond goed en laat zelf door uw gedrag zien dat onbekende dingen niet zo interessant zijn. Zo leert hij dat er niks is om zich druk over te maken. Geef uw pup daarnaast voldoende rust om alle nieuwe ervaringen te verwerken. Ga zeker door met socialiseren en het opdoen van allerlei ervaringen tot de hond 1 jaar oud is.

Leer de pup stapsgewijs om alleen te zijn, vanwege zijn gehechtheid aan de baas moet dat geleidelijk op-/uitgebouwd worden.

De opvoeding van de Zwitserse Witte Herder moet op een positieve, vriendelijke maar consequente manier worden aangepakt. Hij leert vrij snel en vindt het meestal leuk om samen met zijn eigenaar bezig te zijn. Toch kan hij ook wel eigenwijs zijn, dus geef duidelijk maar rustig uw grenzen aan en stuur zijn gedrag in de juiste richting.

Ga met de pup naar een puppycursus. Daar leert hij andere honden kennen en op de baas te letten, terwijl de baas leert hoe die de hond iets bij kan brengen. Ook een vervolgcursus is nuttig om de hond uitdaging te blijven geven, het helpt zijn socialisatie en leert de baas om de hond zijn gedrag in de puberteit op een goede manier te begeleiden.

Winkelcentrum en koffie

Kinderboerderij

Andere mensen en honden

Socialisatie: Estayah als puppy gedoseerd introduceren met nieuwe ervaringen.

Verzorging

 

De vacht van de Zwitserse Witte Herder heeft regelmatig wat onderhoud nodig. Borstel de vacht wekelijks goed door en kam bij de langharige variant de haren bij oren, borst en poten, zodat er geen klitten ontstaan. Als de Zwitserse Witte Herder in de rui is, verliest hij meer haar dan normaal. Dan kunt u de vacht dagelijks doorkammen of de hond wassen met veel water en hondenshampoo en uitblazen met een waterblazer. Laat de hond zijn vacht ca. 2x per jaar bij een trimsalon verzorgen, zij hebben de kunde en apparatuur om de vacht eens goed op orde te brengen.

Als de Zwitserse Witte Herder vies geworden is, is het niet per se nodig om hem te wassen. Het vuil kunt u makkelijk uit de vacht borstelen als deze eenmaal opgedroogd is of uitblazen met de waterblazer.

 

Gezondheid

 

Bij elk ras kunnen erfelijke aandachtspunten voorkomen, zo ook bij de populatie Zwitserse Witte Herders. De belangrijkste erfelijke aandoeningen:

♦  Heupdysplasie [HD]
♦  Enostosis [groeipijn]
♦  Elleboogdysplasie [ED]
♦  MDR1 gen mutatie [MDR-1]
♦  Degeneratieve myelopathie [DM]

Daarnaast kan een Zwitserse Witte Herder ook andere gezondheidsproblemen oplopen. Doordat de hond:
♦  iets opgegeten heeft wat giftig voor hem is bijv. chocolade [is giftig]
♦  gezwommen heeft in vies water bijv. diaree,
♦  via een dier of andere hond iets heeft oplopen, bijv. kennelhoest, etc.

Voor een nadere toelichting op de hierboven genoemde erfelijkheids- | aandachtspunten ga naar de pagina Gezondheid.

 

De Zwitserse Witte Herder het ras voor u?

 

Bent u er over uit dat de Zwitserse Witte Herder de hond is die bij u past?
Neem een kijkje op de website 'Een hond voor mij'. Op deze site vindt u belangrijke informatie die u kan helpen om meer inzicht te krijgen of de Zwitserse Witte Herder voor u het juiste ras is.

Het is belangrijk dat de fokker oprechte en juiste informatie krijgt van een geïnteresseerde voor een pup om zich een beeld te kunnen vormen of de Zwitserse Witte Herder geschikt is voor u | uw gezin, de woonsituatie | woonomgeving, de verdeling werk |vrije tijd, uw wensen en ervaring is.


de Zwitserse Witte Herder is dol op water